Для успішного виведення пташенят яйцям необхідно забезпечити належні умови ще до їх закладки в інкубатори. В даному випадку важливо дотримуватися температурного режиму і відповідний рівень влажності. Інкубаціонние яйця рекомендується зберігати в сухих приміщеннях з хорошою вентиляцією при температурі 10-15 градусів і вологістю повітря 75-80%.
Для повноцінного зберігання температура повітря по можливості повинна бути постійною. Якості інкубаційних яєць найкраще зберігаються при прогріванні повітря до 10 ° С. Якщо зберігання не буде тривалим, то птахівників немає потреби знижувати температуру повітря до 10 градусів. Яйця при зберіганні необхідно розташовувати не абияк, а в положенні лежачи, або повітряною камерою до верху. Найкраще їх помістити на фанерні лотки в один ряд. Крім того, їх не слід мити, щоб збереглася природна захисна оболонка.
Крім показників температури і вологості повітря на тривалість зберігання яєць без зниження їх інкубаційних якостей впливають такі чинники
вид птиці;
генетичні особливості птиці;
географічне розташування місця зберігання;
санітарна культура;
вік племінного стада.
Чому яйця можна зберігати довго?
Якщо між знесенням яйця і його закладкою пройшло багато часу, то воно починає старіти. Длякуріних і індичих яєць - це більше 6 діб, для качиних - 7, гусячих - 10. Старіння - це незворотний процес, який має великий вплив на виводимість пташенят. В даному випадку яйце втрачає масу - приблизно 0,2% від загальної ваги, також знижується його щільність, через втрату білком води. В результаті відсоток виведених пташенят різко падає.
Збір інкубаційних яєць
Збирати курячі яйця слід не рідше, ніж через2-3 години, а качині і гусячі - щогодини, в холодну пору року набагато частіше. Якщо інкубаційні яйця необхідно транспортувати, їх упаковують в ящики зі спеціальними картонними прокладками. При перевезенні слід уникати тряски і поштовхів.
Ключові слова:
інкубатор для яєць,
інкубатор для перепелів,
інкубатор автоматичний,