Питання зберігання яєць для інкубації хвилює багатьох птахівників. Виділено п'ять основних правил. Ці правила рекомендується виконувати не тільки тим фермам, де є великі холодильні камери, але і невеликим приватним господарствам, тоді висновок молодняку порадує вас здоров'ям і кількістю.
Перше - підтримка необхідної температури. Найоптимальнішою температурою вважається від 14 ° С до 16 ° С. Але багато птахівники стверджують, що найкраща температура для зберігання - 12-13,5 ° С. Не можна зберігати нижче + 10 ° С, це не кращим чином позначиться на розвитку зародків. Якщо яйця будуть зберігатися 2-3 дні, то достатньо 14-16 ° С, якщо від 4 до 6 днів, то в перші 3 дні необхідна температура 11 -13,5 ° С, потім 14-15 ° С.
Друге правило - вологість повинна бути 60-65%. Якщо ви підтримуєте таку вологість, то відкрите яйце не втрачає вологу, що позитивно відіб'ється на виводимості яєць.
Третє правило - при зберіганні яєць потрібно їх повертати на кут від 45 ° і до 90 ° через кожні три години. Не нехтуйте поворотами, так ви збережете життєздатність великої кількості яєць.
Четверте правило - якщо яйця зберігаються в картонних коробках, то між коробками потрібно залишати зазор, рівний 50 мм і не менше.
П'яте правило - яйця повинні зберігатися без поворотів не більше 6 діб, а з поворотом від 8 до 10 діб.
Як тільки птах знесла яйце, його температура дорівнює 40 ° С або 42 ° С. Коли яйце починає остигати, то його вміст починає стискатися і всередині у нього виходить негативний тиск, а на тупому кінці з'являється повітряний відсік, куди проникає атмосферне повітря. Якщо гніздо птаха брудне, то через пори шкаралупи пробираються спори цвілі і мікроби, що викликають псування яєць і загибель ембріонів. Щоб втрат було менше, потрібно частіше збирати яйця і відразу укладати в інкубаційні осередки, так, щоб не позбавити яйце захисної кутикули - особливої плівки, що покриває яйце. Потім провести обробку дезинфікуючим газом і відправити їх в холодильник.
Ця технологія добре діє на збереження інкубаційного матеріалу.