Щоб закласти в інкубатор якісне яйце, необхідно простежити, від какойкуріци воно було взято. Куряче яйце - це велика яйцеклітина, яка містить всі поживні компоненти, необхідні для розвитку зародка і виведення якісного молодняка. А це, в свою чергу обумовлює інкубаційні властивості і харчову цінність яєць як природного продукту, який необхідний організму людини.
Знесення курми якісних яєць залежить від умов їх утримання:
- Від світлового режиму,
- Хорошого мікроклімату,
- Від нормованої годівлі.
Тому біологічну повноцінність яєць, а потім і продуктивність курей-несучок можна прогнозувати від самого розвитку яйцеклітини в процесі утворення зрілої яйцеклітини (овогенеза). Від правильного розвитку яйцеклітини, потім ембріона і фізіологічного стану птиці залежить несучість, а також маса яєць. Не останню роль відіграє інтенсивність обміну речовин. Останнім часом селекціонери задалися метою виведення курей з більшою яйценоскостью. За рахунок інтенсивного функціонування яєчника і яйцевода і швидкого метаболізму в організмі птиці розширюються фізіологічні межі її організму. Відомий факт знесення куркою (порода леггорн) 361 яйця за рік. Практично одне яйце в день.
Кури-несучки, що відрізняються високою продуктивністю, відзначені швидким накопиченням поживних речовин в 4-5 великих фолікулах. При невисокій несучості в яєчнику одночасно йде дозрівання 7-10 великих фолікулів. При такій кількості, що розвиваються фолікул можуть з'являтися двох жовткові яйця, які не можна закладати в інкубатор. Тому найкращий показник - дозрівання 4-5 фолікул, тоді яйце буде зі здоровим і повноцінним жовтком. Завдяки селекції зменшується і час на знесення куркою першого яйця.
Період статевої скоростиглості курочок був скорочений в 1,5 рази. Це стало причиною погіршення стану кісток птаха. Цю проблему все птахівницькі господарства вирішують за рахунок нормованого годування і суворому обмеженню живої маси курей - несучок до початку кладки яєць.
На практиці кури несуться протягом 52 тижнів продуктивного періоду, або 70 тижнів їх життя. При інтенсивному використанні курей багато уваги приділяється збільшенню життєстійкості птиці та підвищенню опірності хворобам.